sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Cele șapte Minuni ale Lumii Antice

                   


        Două statui, un templu, o grădină suspendată, două morminte și un far. Această selecție,mai degarabă întâmplătoare,a șapte monumente, a devenit cunoscută sub numele de "Cele șapte Minuni ale Lumii Antice". Aproape fiecare școlar știe că există o astfel de listă, dar sunt probabil puțini oameni care ar putea să le numească imediat și sunt chiar mai puțini cei care știu câte ceva despre fiecare în parte sau despre modul în care au ajuns să fie alese.
        Prima referire la ele este întâlnită în Istoria lui Herodot în secolul V î.e.n.. Decade mai târziu,istoricii greci au menționat cele mai mari monumente ale vremii. Callimachus din Cyrene (305-240 î.e.n.), bibliotecar șef al Muzeului din Alexandria, a scris „O colecție de minuni ale lumii” ,iar tot ce se știe despre această colecție este titlul ei, deoarece a fost distrusă odată cu Biblioteca din Alexandria.
        Prima descriere a celor 7 minuni ale lumii antice este cuprinsă într-un mic tratat scris în limba greacă și tradus în latină sub titlul „De septem orbis miraculis”. Lucrarea originală a fost atribuită lui Filon din Bizant, de origine grec, care a trăit în secolul II î.e.n. și a studiat arhitectura la Rodos și mecanica la Alexandria. Tratatul original a fost distrus, fiind păstrată doar traducerea în latină realizată de Leon Allatius în 1640. (Leone Alaci - erudit teolog grec, născut la Chios în 1586; umanist de seamă al secolului al 17-lea.)
        În ordinea cronologică a construirii lor, cele 7 minuni ale lumii sunt:
  1. » Marea Piramidă din Gizeh
  2. » Grădinile suspendate ale Semiramide
  3. » Templul zeiței Artemis din Efes
  4. » Statuia lui Zeus din Olympia
  5. » Mausoleul din Halicarnas
  6. » Colosul din Rhodos
  7. » Farul din Alexandria

 1.Marea piramidă din Gizeh 

        Piramida lui Keops – numită și “Marea Piramida din Giza (Gizeh)”, este una din Cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Deși este cea mai veche minune, această piramidă egipteană este singura minune a lumii antice care s-a păstrat până în prezent. Construită în jurul anului 2.560 î.Hr., Piramida lui Keops a fost timp de peste 4.000 de ani cea mai înaltă construcție din lume (mai exact, timp de 43 de secole, până când a fost construit Turnul Eiffel, în 1889).
        Această piramidă celebră a fost construită de faraonul Kheops (Keops sau Cheops – cum era numit de către istoricul grec Herodot) sau Khufu (cum îl numeau vechii egipteni), pentru a-i servi drept mormânt. Piramida lui Keops face parte din ansamblul celor 3 Mari Piramide de la Giza (Gizeh), alături de Piramida lui Kefren și de Piramida lui Mikerinos. Platoul de la Gizeh – cel care găzduiește aceste 3 piramide celebre – se află lângă capitala Egiptului, Cairo.
        Piramida lui Keops a fost construită din peste 2 milioane de blocuri de piatra, fiecare cântărind peste 2 tone. În ciuda masei lor enorme, blocurile erau așezate cu o precizie uimitoare, iar rosturile se distingeau cu multă greutate cu ochiul liber. Blocurile șlefuite de la baza piramidei, fiecare cântărind 15 tone, sunt potrivite cu o precizie de o sutime de deget: între ele, nici măcar o foaie de hartie nu poate fi strecurată, decât cu mare greutate.Se spune că la construcție au participat aproximativ 8 milioane de locuitori,care au lucrat în echipe de câte 100.000,timp de 20 de ani.Pentru menținerea unui ritm de muncă satisfăcător, echipele erau schimbate o dată la 3 luni.

         Matematicienii care au studiat Marea Piramida a lui Keops au ajuns la concluzia că această piramidă a fost construită de o civilizație foarte avansată (poate chiar superioară nouă), care deținea cunoștințe deosebite de matematică, astronomie, geofizică, cunoștinte pe care le-a aplicat în proporțiile acestei piramide. Se crede că egiptenii au moștenit aceste cunoștinte extrem de avansate de la atlanți (locuitorii misterioasei Atlantida).
          Iată cateva dintre amănuntele care i-au facut pe piramidologi să ajungă la concluzia că Marea Piramidă de la Giza (Gizeh) este o adevarată bancă complexă de date din domeniul matematicii și astronomiei:
  • Piramida lui Keops este situată exact pe paralela de 30 de grade – paralela care desparte uscatul de ape în proporții egale.
  • Distanța de la Pământ la Soare este de 90 de milioane de mile engleze, adică de 1 miliard de ori cât este înălțimea Marii Piramide de la Giza (145,75 metri = 0,09 mile). Astfel, între planeta noastră și astrul zilei încap 1 miliard de Piramide ale lui Keops, socotind depărtarea la data de 17 februarie (aceasta variază între anotimpuri).
  • Fiecare față a Piramidei lui Keops este atent orientată spre câte un punct cardinal (N, E, S si V).
  • Cele două diagonale ale pătratului care formează baza Piramidei lui Keops, prelungindu-se spre NE și NV, coincid cu limita răsăriteană și cea apuseană a Deltei Nilului.
  • Marea Piramida din Giza si Delta Nilului
    Piramida lui Keops si Delta Nilului








  • Diagonalele prelungite ale Marii Piramide de la Giza trec prin inimile tuturor continentelor
  • Inginerii lui Napoleon au observat că meridianul care trece prin vârful Piramidei lui Keops împarte Delta Nilului în două sectoare cu arii egale, fiecare sector având un unghi la centru de 45 grade. Mai mult decât atât, acesta este meridianul ideal, deoarece traversează cele mai multe continente și împarte întregul uscat de pe glob în 2 părți egale.
  • Ocupând Egiptul, englezii au măsurat Piramida a lui Keops (evident, cu măsurile lor de lungime) și au obținut că o latură a bazei Marii Piramide de la Giza are 365 de coti și aproape un sfert, adică exact zilele dintr-un an.
  •  Cercetătorii geofizicieni au ajuns la concluzia că cotul utilizat de constructorii Marii Piramide de la Giza este unitatea de măsură ideală, deoarece este a zece-milioana parte din raza polară a Pământului (care are 6.356,7 km). Metrul – pe care îl utilizăm noi ca unitate de măsură – este dedus greșit dintr-un grad oarecare al meridianului, într-o vreme când nu se știa că Pământul nu este un glob perfect. De aceea, metrul nu redă numeric proporțiile Universului, pe când numarul de coti ai înălțimii Piramidei lui Keops exprimă milioanele de kilometri ai distanței dintre Pământ și Soare – distanța fără de care nu s-ar putea efectua celelalte măsurători cosmografice în ceea ce privește spațiul, timpul, materia, energia. Astfel, unitatea de măsură cosmografică este ascunsă în Marea Piramida de la Giza.

2.Grădinile suspendate ale Semiramidei

          Aceste grădini despre care nu se poate spune cu siguranță că au existat, se presupune că au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea, fiul lui Hamurabi,în jurul anului 600 î.Hr. El le-a construit pentru una dintre soțiile sale bolnave, pentru a-i alina dorul de munții și grădinile din locul ei natal numit Media. De asemenea mai exista o teorie, mai puțin crediblilă însă, că aceste grădini au fost construite de Semiramiza, regina asiriană, în al cincilea ei an de domnie. Ceea ce ridică un mare semn de întrebare privind existența acestor grădini este faptul că nici unul dintre cei care au lăsat în scrierile lor date despre Babilon, nu au văzut cu proprii ochi aceste grădini. Însăși tablele rămase din timpul lui Nabucodonosor nu conțin date despre Grădinile Suspendate, ci numai despre descrierea palatului, a orașului Babilon și ale zidurilor acestuia.
  
        Se crede ca Grădinile Suspendate erau un munte artificial construit pe terase suprapuse înalte de la 23 la 91 de metri și lungi de 122 de metri. Aceste terase erau susținute de coloane din piatră. Apa pentru irigarea plantelor era ridicată în mod mecanic cu găleți prinse pe un cablu întins între 2 roți imense.
        Arheologii încă mai caută dovezi evidente despre aceste grădini pentru a trage o concluzie reală cu privire la existența lor.

 3.Templul zeiței Artemis din Efes 

        Templul zeiței Artemis se consideră a fi cea mai frumoasă structură construită vreodată. Artemis (Diana la romani), era în religia greaca zeița vânătorii și a naturii sălbatice. În religia locuitorilor din Efes, era zeița fertilității. În anul 550 î.Hr. regele Croesus din Lydia a cucerit orașul Efes și alte orașe din Grecia antică. În timpul luptei a fost distrus un templu al zeiței Artemis. De aceea, Croesus a luat decizia să construiască unul nou realizat de arhitectul grec Chersiphron și de fiul acestuia, Metagenes. Noul templu a fost mândria celor din Efes până în anul 356 î.Hr. cand, Herostratus (un tânăr din Efes) l-a ars din temelii crezând că numele lui va intra în istorie. Ciudat sau nu, Templul lui Artemis a fost distrus în aceeași noapte în care s-a născut Alexandru cel Mare. Când el a cucerit Asia Mică, s-a oferit să-l reconstruiască, ceea ce s-a și întâmplat. Noua construcție a fost definitivată după moartea lui în 323 î.Hr. Sfântul Paul a vizitat orașul Efes în primul secol A.D. predicând creștinismul. Aici însă s-a lovit de venerația pe care locuitorii o aveau pentru zeița Artemis. În anul 262 A.D., templul a fost distrus de goți. Locuitorii au plănuit să-l reconstruiască,dar între timp au fost creștinați și ideea reconstrucției a fost abandonată.

        Templul ra construit din marmură, cu o fațadă decorată. Se estimează că măsura 106 metri în lungime și 54 de metri pe lățime, avea 127 coloane de piatră înalte de 18 metri fiecare, fiind de 4 ori mai mare decât Parthenon-ul din Atena. La intrare, scări de marmură înconjurau templul. În interior erau sculpturi valoroase realizate de marii artiști ai vremii.


4.Statuia lui Zeus din Olympia 

        Această statuie a fost sculptată în anul 435 î.Hr. de Phidias (prietenul și sfătuitorul lui Pericle), cunoscut și pentru realizarea statuii din templul Partenon de pe colina Acropolis din Atena. Statuia lui Zeus a fost executată în mod asemănător, în tehnica chryselephantină, din lemn îmbrăcat în foi de aur și cu plăci de fildeș. Pentru adăpostirea acestei statui – înalte de 12 m – a fost construit un templu. Statuia îl infățișa pe Zeus așezat pe un tron cu un spătar înalt, bogat decorat. Se crede că în anul 394 d.Hr. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475. Din măreața statuie ridicată lui Zeus la Olympia nu a rămas decât soclul.

 5.Mausoleul din Halicarnas

        Acest mausoleu (terminat în anul 335 î.Hr.) a fost ridicat de perși și greci ca mormânt-templu pentru Mausol, regele provinciei elenistice Caria. Acest monument se deosebește de celelalte clădiri tradiționale din Grecia – care erau scunde – prin înălțimea sa impresionantă (49 m, cât o cladire cu 16 etaje). Acest mausoleu era cel mai celebru monument funerar al antichității. Acest edificiu nu a fost distrus de mâna omenească, deoarece marii cuceritori (cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orasul Halicarnas în anul 334 î.Hr.) au cruțat monumentul și l-au tratat cu respect. De-abia în secolul al XII-lea d.Hr., un puternic cutremur a distrus monumentul, rezervându-i o soartă tristă – cea de carieră pentru construirea castelului fortificat Sf. Petru al Cruciaților Ioaniți. Resturile Mausoleului din Halicarnas, aflate în partea de nord a orașului Bodrum (la cca 1 km de centru) sunt cuprinse într-un muzeu în aer liber, fiind accesibile publicului.

 6.Colosul din Rhodos

        Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă, construită în antichitate, pe Insula Rhodos din Grecia. Această statuie, care îl infățișa pe zeul grec al Soarelui, Helios, se pare că a fost construită în 12 ani și ar fi fost finalizată în anul 282 î.Hr. După unii, străjuia intrarea în portul din insulă. Conform cercetărilor mai noi, s-ar fi aflat aproximativ pe locul unde în prezent este intrarea în Castelul Templierilor. Statuia era construită din bronz și intărită ulterior cu fier și piatră. Avea o înălțime de 33 m și stătea pe un soclu înalt de 15 m. Se crede că ea a inspirat pe sculptorul francez Auguste Bartholdi, care a construit Statuia Libertății din SUA. În anul 226 î.Hr., această statuie s-a prăbușit în urma unui cutremur.

7.Farul din Alexandria

Cu o înălțime cuprinsă între 115 și 135 m, această construcție a fost timp de multe secole cea mai înaltă clădire construită de om. Acest far a fost construit în secolul 3 î.Hr. în Egipt, pe Insula Pharos – de aici provine termenul de “far” (turn de iluminare folosit ca reper în navigație). La început, această construcție a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari. Acest far era construit din blocuri uriașe de marmură albă și avea trei niveluri separate. În mijloc secțiunea farului era de formă octogonală, era gol pe dinăuntru și avea o înălțime de 30 de metri. Din interior ieșeau flăcări care nu se stingeau niciodată, luminând atât noaptea cât și ziua și făcând vizibil drumul spre port. Se spunea că flacăra se vedea de la 50-60 km depărtare. Farul a fost distrus de 2 mari cutremure – din 1303 și 1323. În 1480, mamelucul Qaitbay a făcut o fortăreață pe locul farului, folosind structurile și pietrele rămase. În 1994, aproape de orașul Alexandria, niște scafandri au găsit în mare ruinele farului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu